vineri, 22 martie 2013

Beneficiile sapunului natural handmade

Orice sapun este rezultatul unei reactii chimice dintre uleiuri, apa si o baza. Cu toate ca baza (NaOH, KOH) este folosita in reactie, ea nu se mai regaseste deloc in produsul final (atunci cand sunt calculate cu exactitate cantitatile, se folosesete exces de ulei in reactie si se adauga la final, dupa incheierea procesului de saponificare, uleiuri nutritive care ofera sapunului calitati de hidratare si hranire a pielii).

Majoritatea sapurilor din magazine au multe ingrediente comune cu detergentii, folosind substantele nocive pe care le-am prezentat in post-ul anterior, ce au rolul de a curata mai bine si a face multa spuma. Aceste substante pot produce, pe langa alte probleme de sanatate, iritatii severe la nivelul pielii. Primele senzatii resimtite sunt: senzatia de piele uscata, care strange si mancarimi.

Sapunul de casa preparat dupa reteta bunicii este o varianta mai naturala, dar cu cateva inconveniente: se face din grasimi animale, are un PH dur (prin lipsa excesului de uleiuri), miros si culoare specifice. Are avantajele: spala bine, este ieftin de produs si este natural.

Reteta de preparare a sapunului natural homemade cosmetic este diferita prin prezenta uleiurilor pretioase, extractelor de plante aromate, uleiurilor esentiale si a unor adaosuri precum: cafea, argila, alge, sare marina.

Multe persoane (inclusiv eu) si studii confirma rezolvarea unor probleme dermatologice (alergii, psoriazis, eczeme, piele sensibila) datorita folosiri sapunurilor naturale homemade. Spre exemplu, eu de cand folosesc sapunurile naturale Gossamer (pentru fata si maini sapun solid, iar pentru corp sapun lichid), am scapat de o alergie si nu mai simt atat de des nevoia de a-mi da mereu mainile cu creme foarte grase.

Sapunurile naturale Gossamer sunt produse prin metoda la rece, numai din grasimi vegetale de cea mai buna calitate (cocos, masline, palmier, samburi de struguri, catina, ricin, migdale, floarea soarelui, unt de shea, unt de cacao), imbogatite la final cu uleiuri pentru hidratare (migdale, susan, samburi de struguri etc.), parfumate cu uleiuri esentiale naturale si cu adaosuri precum: extracte din plante, cafea, cacao, argila, alge, sare marina etc.

In acest weekend voi avea o sedinta foto cu toate produsele disponibile si revin cu poze.
Mai jos aveti o lista cu beneficiile pentru piele a uleiurilor si adaosurilor folosite in cosmeticele naturale Gossamer:
  • Uleiul de samburi de struguri: antioxidant, reface structura pielii datorita concentratiei ridicate de acid linoleic;
  • Uleiul de masline: ingrijeste pielea, curata bland, previne imbatranirea;
  • Uleiul de palmier: vindeca cicatricile vechi, inclusiv cele de la acnee, trateaza psoriazisul si eczemele;
  • Uleiul de cocos: hidratant, da textura cremoasa si culoarea deschisa a sapunului, datorita acidului lauric previne craparea pielii si vergeturile;
  • Uleiul de susan: bogat in vitamina A, B, E, fosfor, cupru, calciu, zinc si magneziu, previne imbatranirea pielii;
  • Uleiul de ricin: regenerator, cicatrizant, elimina petele pigmentare, da gradul de spumare al sapunului;
  • Uleiul de migdale: nutritiv datorita concentratiei mari de acizi grasi polinesaturati;
  • Cafea: exfolianta, anticelulitica, stimuleaza circulatia si reda fermitatea pielii;
  • Argila: detoxifianta, cicatrizanta, antiinflamatoare si antiseptica;
  • Uleiurile esentiale (Portocale, Ti Tree, Lamaie, Lavanda, Menta, Brad, Pin, Melisa): antibacteriene naturale si antifungice deosebit de puternice (puteti verifica punand ulei de Ti Tree pe o pata de mucegai), parfumul lor stimuleaza relaxarea, previne depresia si insomnia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu